Zbita cena

Zbijanje cen je lahko veščina, ki pa jo v Sloveniji in nasploh v Evropi pri nakupovanju določenih dobrin ne potrebujemo. Na popotovanju po svetu pa je zbita cena še kako znana fraza in veščina, ki se jo enostavno moramo naučiti, če želimo neko stvar dobiti ceneje.

Predno se spustimo v zbijanje cen oziroma barantanje, kot se temu reče, moramo vedeti, da izhodiščna cena, ki vam jo določeni prodajalec ponudi preprosto ni merilo. Ne ozirajte se na to, če vam nekdo reče da je zbita cena uspešna takrat, ko jo zbijemo na tretjino ali celo četrtino. To je različno od prodajalcev, saj vam bo nekdo nek izdelek ponujal za naprimer 20 enot, drugi pa za 300.

Najbolje je, da predno se podamo na znano tržnico, kjer so vsi popusti, zavijemo prej v kakšno lokalno trgovino, kjer so fiksne cene. Tako je najbolje, da lahko primerjamo izdelek z zbito ceno, ko ga bomo kupili za manjšo ceno, kot je fiksna cena v trgovini. Če nimamo te možnosti, da najdemo kakšno lokalno trgovino in se pozanimamo o izdelku in njegovi ceni, potem je najbolje da uporabljamo zdravo pamet in svoj občutek. Ko kupimo izdelek po zbiti ceni, še ne pomeni da smo opravili dober nakup, sploh če smo ga kupili po nižji ceni kot bi to nakupili pri nas. Pri zbijanju cen moramo biti odločni in samozavestni. Ko nam prodajalec pripoveduje o svojih otrokih, bolni babici ali o čem podobnem, se nam ne sme zasmiliti. Lahko mu vrnemu s kakšno svojo »žalostno« zgodbo, vendar vsekakor mu ne smete dati občutek, da imate denar in si lahko privoščite željeni izdelek. Najbolje je, da imate v glavi približen znesek, zbito ceno, katero ste pripravljeni plačati in se tega odločno držite in vztrajajte. Če nam je izdelek še posebno všeč, tega prodajalcu ne smete odkrito pokazati, kaj šele povedati.

Kakorkoli že zbijanje cen naj vam na popotovanju po tujih deželah prinese čimveč zbitih cen in čimveč željenih izdelkov in naj vam ne bo nerodno, da bi barantali, saj če ne boste barantali, lahko določene prodajalce s tem tudi užalite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>